Değer kaybı bir aracın hasar görmesi sonucu ikinci el piyasa değerindeki azalmasından kaynaklanan sonucu ifade eder. Bu makalede araç değer kaybı kavramı ayrıntılı bir şekilde ele alınacak, araç değer kaybı nasıl alınır, araç değer kaybı hesaplama, araç değer kaybı tazminatı nasıl hesaplanır sorularının cevapları açıklanmaya çalışılacaktır.

Araç Değer Kaybı Nedir?

Yargıtaya göre ”trafik kazası neticesinde hasarlanıp, onarılmasından sonraki değeri ile hiç hasarlanmamış hali arasındaki değeri arasındaki fark” olarak tanımlanmıştır. (YHD 17 2015/18959 E. 2016/5661K.)

Kaza sonucu araç onarımı yapılsa dahi, araç geçmişine TRAMER kaydı işlenecektir. Bu nedenle ikinci el durumunda daha düşük bir değere sahip olacaktır. Potansiyel alıcılar, araçta yaşanan bir kaza sonrası bakımların ardından bile güven duymayabilirler.

Araç Değer Kaybı Tazminatının Şartları Nedir?

değer kaybı tazminatı başvurusunda bulunabilmek için şartlar ;

araç değer kaybı hesaplama

Sigorta Şirketleri ve Araç Değer Kaybı Tazminatı

Sigorta şirketi, kaza sonrası hasarları karşılamak için araç sahiplerine ödemeler yapmaktadırlar. Ancak, araç kaza sonrası onarılsa dahi araçta değer kaybı meydana gelecektir. Sigorta şirketleri, hak sahiplerince başvuru yapılmaması halinde değer kaybı tazminatına ilişkin ödemede bulunmamaktadır.

Araç Değer Kaybının Hesaplanması

İkinci el araç siteleri, galeriler veya otomobil değerleme uzmanlarından alınan bilgiler, değerlendirmenin değerini belirlemek için kullanılabilecektir.

Hesaplama yapılırken aracın markası, yaşı, modeli ve hasar gördüğü kısımları dikkate alınarak aracın kaza tarihinden önceki 2. el satış değerinin tespiti ile aracın tamir edildikten sonra ikinci el satış değerinin tespiti ve arasındaki fark göz önüne alınmaktadır.

Profesyonel Değer Kaybı Hesaplama

Değer kaybı tazminatı hesaplama konusunda, formül üzerinden yapılan hesaplamalar araçta gerçekleşen değer kaybını yansıtmamaktadır. Araç sahiplerinin değer kaybı tazminatı hesaplaması talep etmesi halinde tarafımızla iletişime geçmeleri ve değer kaybına ilişkin bilirkişi raporu almaları mümkün olacaktır.

Değer Kaybı Başvurusu Nasıl Yapılır?

Değer kaybı başvurusu için birden fazla yol izlenebilecektir. Buna göre

Zamanışımı

TBK m.72 ‘’ Tazminat istemi, zarar görenin zararı ve tazminat yükümlüsünü öğrendiği tarihten başlayarak iki yılın ve her hâlde fiilin işlendiği tarihten başlayarak on yılın geçmesiyle zamanaşımına uğrar.’’ Şeklindedir. Buna göre kazanın gerçekleştiği tarihten itibaren 2 yıl içerisinde değer kaybı tazminatı başvurusunda bulunulması gerekecektir.

Sıkça Sorulan Sorular

Değer Kaybı Sigorta Poliçesi Kapsamında mı?

Evet, sigorta poliçeleri teminat sınırları içerisinde araç değer kaybını karşılayacaktır. Ancak aşan kısım yönünden kusurlu tarafın hukuki sorumluluğu söz konusu olabilecektir.

Değer Kaybı Nasıl Hesaplanır?

Buna ilişkin hususlar makalemizde açıklanmıştır. Buna göre profesyonel bir değer kaybı tazminatı raporu için tarafımızla iletişime geçebilirsiniz.

İkinci El Araç Alırken Araç Değer Kaybına Dikkat Edilmelidir mi?

Hasar geçmişi olmayan veya minimum düzeyde olan bir aracı tercih etmek, daha iyi bir yatırım yapmanızı sağlayacaktır.

Kaza Sonrası Araç Değer Kaybını Kim Karşılar?

Kaza sonrası değer kaybı genellikle sigorta şirketi tarafından karşılanacaktır. Sigorta poliçenizin teminat limitinin dolması halinde, bu değer kaybını kendiniz karşılamak zorunda kalabilirsiniz.

Hangi Durumda Değer Kaybı Başvurusunda Bulunulamaz?

Herhangi bir hak kaybı yaşamamak adına, mutlaka bir avukattan profesyonel hizmet almanızı tavsiye ederiz.

Değer kaybı ve sigorta hukukundan kaynaklı diğer uyuşmazlıklara ilişkin olarak bize iletişim numaramızdan ulaşabilirsiniz.

Bize Yazın!
Merhaba, bilgi almak için butona basarak bize yazabilirsiniz.
Bizi Arayın!