Boşanmak, her ne kadar zor bir süreç olsa da, bazı durumlarda karşılıklı anlaşma ile ve çekişmesiz bir şekilde de gerçekleşebilir. Anlaşmalı boşanma, evlilik birliğini sona erdirmek için eşlerin ortaklaşa ve özgür iradeleriyle karar verdikleri bir yöntemdir. Bu yazımızda avukatsız anlaşmalı boşanma dilekçesi, anlaşmalı boşanma dava dilekçesine ilişkin örnekler verilecektir. Yine avukatsız anlaşmalı boşanma dilekçesi hazırlanırken dikkat edilmesi gereken hususlar yazımızda paylaşılacaktır.
TMK m. 166/3’de ilgili boşanma türü açıklanmıştır. Buna göre avukatsız anlaşmalı boşanma dilekçesi tanzim edilirken bu hususlar nazara alınacaktır. Kısaca söyleyecek olursak
ANLAŞMALI BOŞANMA DİLEKÇESİ
Tarih :
Taraflar:
- Eş 1:
- Adı Soyadı:
- T.C. Kimlik No:
- Adres:
- Eş 2:
- Adı Soyadı:
- T.C. Kimlik No:
- Adres:
Evlilik Bilgileri:
- Evlilik Tarihi:
Boşanma Konusunda Anlaşma:
Her iki taraf da evlilik birliğinin temelinden sarsılmış olduğu fikrinde mutabık olup, boşanmak hususunda ortak bir karara varmışlardır.
Velayet:
Müşterek çocuklar …/…/… doğumlu ABC velayeti davalı ANNEYE/BABAYA verilmesi konusunda anlaşmışlardır.
Mal Paylaşımı:
Tarafların ortak gayrimenkulleri bulunmamaktadır. Davacı taraf müşterek hanede bulunan kişisel eşyalarını davacı ve davalı tarafından alınmıştır. Yine her türlü ev eşyaları ile ziynet eşyası (takılar) davalı tarafından teslim alınmıştır. Tarafların karşılıklı olarak birbirlerinden başkaca bir ziynet veya eşya talepleri bulunmamaktadır.
Nafaka:
Taraflardan davacı müşterek çocuk için 15/10/2021 tarihinden başlamak üzere aylık 1000-TL davalı anneye verileceği konusunda anlaşmışlardır.
Yoksulluk Nafakası:
Tarafların birbirlerinden hiçbir surette yoksulluk nafakası talebi bulunmamaktadır.
Maddi ve Manevi Tazminat:
Tarafların birbirlerinden hiçbir surette maddi-manevî tazminat talebi bulunmamaktadır.
Kişisel İlişki:
Velayetleri anneye bırakılan çocukları, davacı baba ayın ilk ve 3. haftanın cuma günleri akşam saat 19.00’da alıp, Pazar günü saat 19.00’da teslim edecektir. Buna göre çocuklar Ramazan bayramında annede, kurban bayramında babada kalacaktır.
Diğer Hususlar:
Taraflar, bu protokolde yer alan tüm hususlarda karşılıklı olarak ve özgür iradeleriyle anlaşmışlardır.
Tarafların, yargılama giderleri ve vekalet ücreti adı altında karşılıklı olarak birbirinden herhangi bir talebi bulunmamaktadır.
Protokolün Yürürlüğü:
- Bu protokol, her iki eş tarafından imzalanıp mahkemeye sunulduktan sonra yürürlüğe girer.
İmza:
Eş 1: Eş 2:
Not: Bu protokol sadece anlaşmalı boşanma dilekçesine bir örnektir. Boşanma davanız için bir avukata danışmanız ve size uygun bir protokol hazırlatmanız önemle tavsiye edilir.
————————————————————————————————
ANLAŞMALI BOŞANMA DİLEKÇESİ -2
Tarih :
Taraflar:
- Eş 1:
- Adı Soyadı:
- T.C. Kimlik No:
- Adres:
- Eş 2:
- Adı Soyadı:
- T.C. Kimlik No:
- Adres:
Evlilik Bilgileri:
- Evlilik Tarihi:
Boşanma Konusunda Anlaşma:
Her iki taraf da evlilik birliğinin temelinden sarsılmış olduğu fikrinde mutabıktır. Buna göre taraflar boşanmak hususunda ortak bir karara varmışlardır.
Velayet:
Tarafların müşterek çocuğu bulunmamaktadır.
Nafaka Ve Tazminat Konusu:
Tarafların birbirlerinden hiçbir surette yoksulluk nafakası, tedbir nafakası, maddi-manevî tazminat talebi bulunmamaktadır. Gerek bu dosya kapsamında ve gerekse ileriye dönük olarak bu taleplerinden feragat etmişlerdir.
Ortak Mal Paylaşımı Ve Kişisel Eşyalar Konusu:
Tarafların ortak gayrimenkulleri bulunmamaktadır. Ayrıca müşterek hanede bulunan kişisel eşyalar davacı ve davalı tarafından alınmıştır. Yine her türlü ev eşyaları ile ziynet eşyası (takılar) davalı tarafından teslim alınmıştır. Tarafların karşılıklı olarak birbirlerinden başkaca bir ziynet veya eşya talepleri bulunmamaktadır.
Protokolün Yürürlüğü:
Bu protokol, her iki eş tarafından imzalanıp boşanma kararının kesinleşmesinden sonra yürürlüğe girer.
İmza:
Eş 1: Eş 2:
Avukatsız Anlaşmalı Boşanma Dilekçesi Hazırlanırken Dikkat Edilmesi Gerkenler Nelerdir?
- Protokolün, yasal mevzuata uygun şekilde hazırlanması önemlidir.
- Protokolün maddeleri, her iki eş tarafından da açık ve net bir şekilde anlaşılmalıdır.
- Eşlerin, protokolde yer alan tüm hususlarda özgür iradeleriyle ve karşılıklı olarak anlaşmış olmaları gerekir.
- Dava açmadan önce gerekli belgelerin eksiksiz olarak hazırlanması gerekir. Örnek olarak nüfus cüzdanları, boşanma protokolü ve dilekçe gibi belgeler yer alır.
- Protokolü imzalamadan önce her maddeyi dikkatlice okuyun ve anladığınızdan emin olun.
- Belirtildiği gibi anlaşmalı boşanma davası açmak için evliliğin en az 1 yıl sürmüş olması gerekmektedir.
- Ayrıca Tarafların boşanma davasına katılmaları ve boşanma iradelerini açıklamaları zorunludur.
- Ezcümle Avukatsız Anlaşmalı Boşanma Dilekçesi hazırlanırken maddelerin eksiksiz ve net olması, ileride herhangi bir sorun yaşanmasını önleyecektir.
UYARI :
Protokolün hazırlanması ve dava sürecinin takibi için bir avukattan destek almak önemlidir. Buna göre Boşanma halinde mal rejimlerinden kaynaklanan ve boşanmanın mali sonuçlarını doğrudan etkileyen bir hak kaybı yaşamamak adına bir avukattan profesyonel destek alınması tavsiye edilir. Buna bağlı olarak hukuki danışmanlık almak adına tarafımızla iletişime geçebilirsiniz.